8Oct

Televizija je mrtva

By , October 8th, 2013 | Media & Marketing | 0 Comments

Včeraj sem po dolgem času poskusil vklopiti TV in … ugotovil, da je crknil. Mogoče je bil truplo v naši dnevni sobi že več kot dva tedna, pa tega ni opazil nihče izmed nas. Žalostno!

TV_is_dead

Ali vi redno gledate TV? Jaz je ne. Moji otroci je sploh ne gledajo. Zakaj bi gledali stare filme, če lahko na spletu dobimo nove. Na YouTube imam na voljo vse aktualne in stare glasbene spote. Dnevne novice spremljam preko spleta. Vse več staršev otrokom vrti risanke preko spleta. Ko sem šestletno deklico, ki doma sploh nima televizije, na obisku pri prijateljih zalotil med gledanjem risanke na enem izmed slovenskih kanalov in jo vprašal, ali se ji zdi televizija »fajn« in ali jo kaj pogreša, sem dobil odgovor: »Ne, malo čudna je.  Če ti je kaj všeč, ne moreš niti ustaviti niti ponoviti.« Drug svet.

Zakaj oglašujete na TV? Ali so vaši kupci res tam? Ne, tam so oglaševalci! Tam je največ komercialistov in agencij, ki prodajajo oglasni prostor. Zato ima na večini trgov televizija še vedno največji delež (kaj največji, v Sloveniji OGROMEN); Vaša prodaja pa je v krizi,  mar ne!? Že zelo dolgo vam ni nihče pripravil televizijskega oglasa, ki bi dvignil vašo prodajo. Ampak bo, bo, … saj bo.

Če vam danes kdo pove zgodbo, da je 50% denarja vloženega v promocijo vrženega stran, a se ne ve, katera polovica, je jasno, da o sodobnem oglaševanju ne ve nič. Štejejo samo rezultati in ti so bolj merljivi kot kdajkoli poprej.

Televizija je mrtva. Medtem ko so Grki demonstrirali proti ukinitvi državne televizije, jo Britanci množično odpovedujejo. Že več kot milijon gospodinjstev, 425.590 lani, ko je trend začel skokovito naraščati in že 428.359 novih odpovedi letos (Vir: http://www.telegraph.co.uk/culture/tvandradio/10124350/More-than-400000-do-not-need-TV-licence.html). Angleži (in ne samo oni) gledajo DVD-je in vsebine, ki jih dobijo na spletu. Gledajo tisto, kar želijo in ko želijo. Komu mar za tisto, kar izbirajo uredniki državnih ali komercialnih programov. BBC tega ne želi komentirati in zahtevo po javni objavi podatkov o odpovedih vztrajno zavrača.

Oglaševanje ni več tako preprosto. Aktivna populacija ne sedi pred tv zasloni. Nekateri berejo časopise, večina je na spletu. Vse več jih dogajanje spremlja preko pametnih telefonov. Vsi so zahtevnejši kot kdajkoli poprej. Ali veste, kaj berejo in spremljajo vaši kupci? Zakaj potem ne vložite 90% oglaševalskih sredstev na splet? Oziroma, če v spletno promocijo vložite le 10% vašega oglaševalskega proračuna, le zakaj, za vraga, potem pričakujete, da bo zagotovil 90% rezultatov? Ste to videli na TV?

Seveda bom čimprej kupil nov TV. A izbral bom takega, ki ima Wi-Fi, na katerem lahko gledam Youtube, spremljam vremensko napoved, vse to brez sprejemnika. Vse, kar rabim je velik zaslon, in če že moram, mu lahko še vedno rečem TV, ampak to ni več TV, vsebine bom pobiral z interneta in morebiti kdaj pogledal neposredni prenos kakšne tekme.  Zato se ne čudite, če ne bom kupil ničesar, kar oglašujete na »popularnih« tv kanalih.

Mogoče za krizo niso krivi samo drugi. Ste se vprašali kolikšen vpliv na vse manjšo potrošnjo ima tudi to, da oglašujete v prazno.

Leave a comment

Make sure you enter the * required information where indicated. Comments are moderated – and rel="nofollow" is in use. Please no link dropping, no keywords or domains as names; do not spam, and do not advertise!

Add your Comment

Back to top