21Aug

Zbogom, Windows 2003, zbogom, IT, kot smo ga poznali!

By , August 21st, 2014 | Technology | 0 Comments

Pred tedni sem na obisku pri slovenskem predstavništvu mednarodne korporacije z nekaj deset tisoč računalniki izvedel, da imajo še vedno domeno na strežniku Windows 2003. Res je (bil) dober!

Dan kasneje me je dosegla novica, da bo Microsoft 14. julija 2015 ukinil podporo za Windows 2003. Na svetu naj bi ta trenutek uporabljali še več kot 9 milijonov teh strežnikov. V naslednjem letu bi torej morali IT strokovnjaki zamenjati več kot 25 tisoč strežnikov vsak dan. Hewlett Packard se je potrudil in vsem svojim partnerjem po svetu že poslal oceno stroškov te menjave: 10 milijard dolarjev. Poslovna priložnost desetletja, so jo poimenovali.

Presenečenje

Ker se v praksi večinoma ukvarjam z uvajanjem novih tehnologij, me je, priznam, razširjenost strežnika Windows 2003 presenetila. Podjetja, s katerimi sodelujem, so v desetih letih zamenjala večino drugih strežnikov. Razumljivo, če ne bi preskočila na na primer MS Exchange 2013, uporabniki ne bi imeli dostopa do elektronske pošte preko spleta, ki ga potrebujejo, če želijo do svojih poštnih predalov dostopa preko pametnih telefonov in tabličnih računalnikov.

Vmes pa so strežniki Windows 2003 tiho stregli.

Tudi to je verjetno razlog, da večina podjetij o spremembi doslej ni razmišljala. Strežniki bodo seveda delali tudi po 14. juliju 2015, tako da ni razlogov za paniko in selitev se bo verjetno zavlekla za kakšno leto ali dve. Tudi zato, ker podjetja, kot ocenjujejo pri HP, za prehod na novo okolje potrebujejo vsaj okrog 200 dni. Torej, prišel je čas, ko se bo treba od Windows 2003 strežnikov posloviti. A tokrat lahko prvič v zgodovini kupite nov strežnik ali pa greste preprosto v oblake. Kako se boste odločili?

IT sistemi danes delujejo skoraj 100%. Izdelki se ne kvarijo, za njihov vklop v sisteme pa ne potrebujete strokovnjakov. Vklopite in dela. Zato je vse stroškov z vzdrževanjem. Tudi varovanje podatkov, arhiviranje, zaščita pred vdori in podobna vprašanja niso več glavna IT tema v podjetjih. To preprosto mora biti. Cena strežnikov in terabajtov je nekajkrat nižja kot pred leti. Če želite ostati na svojem, s svojimi strežniki, ne bo nič narobe.

Trend so oblaki

Vso vašo elektronsko pošto, podatke in aplikacije lahko poganjate preko oblakov. Trend je vse večja uporaba pametnih telefonov in tablic. Prodaja računalnikov in notesnikov pada že nekaj let. Do leta 2020 bo polovica e-nakupov opravljenih preko mobilnih naprav. Vse pogosteje se podjetja odločajo tudi za BYOD – Bring Your Own Device, BYOP (Prinesi svoj pametni telefon) in BYOPC (Prinesi svoj PC). Gre za naravno nadaljevanje spreminjanja odnosa do tehnologije in njene uporabe, ko podjetja dovoljujejo zaposlenim, da na delo prinesejo svoj PC, notesnik, tablico ali pametni telefon in z njim dostopajo do sicer zaščitenih poslovnih podatkov, namesto da dovoljujejo zaposlenim, da službeni notesnik in telefon uporabljajo tudi za osebne namene. Če zadevo obrnemo tako, naj bi bilo v to vključenih že več kot 60% poslovnih uporabnikov. Na nek način so vsi ti vsaj z eno nogo že trdo v oblakih.

Napoved

Brez zadržkov lahko napovem, da bo število strežnikov v lasti podjetij od leta 2015 dalje hitro padalo. A kakorkoli se boste odločili, boste pristali pri Microsoftu. Ali skozi na primer HP-Microsoft Windows Server 2003 program migracije ali pa s prehodom na MS Office 365, kjer dobite že danes v paketu brezplačno še neverjetnih 1TB pomnilnika v OneDrive oblaku.

 

Prvič objavljeno v časniku Finance 5.avgusta. 2014

http://www.finance.si/8807245/Zbogom-Windows-2003-zbogom-IT-kot-smo-ga-poznali

Leave a comment

Make sure you enter the * required information where indicated. Comments are moderated – and rel="nofollow" is in use. Please no link dropping, no keywords or domains as names; do not spam, and do not advertise!

Add your Comment

Back to top