29Jun

Splet kot prodajna pot – česa ne smete spregledati

By , June 29th, 2014 | Sales | 0 Comments

Na Amazon.com lahko v ponudbi najdete skoraj vse. A tudi sami ne skrivajo, da 80% njihove prodaje predstavljajo izdelki, ki jih prodajajo le oni. Nič ne pomaga, da so prvi spletni trgovci, da imajo največjo bazo kupcev, izredno hitro spletno stran, neverjetno obsežne opise in vsebine, odličen uporabniški vmesnik in še kaj. Ko pogledaš cene marsikaterega tehničnega izdelka, ti je vse jasno. Cene. Visoke cene so ovira.

Če si edini ponudnik in je Amazon.com edina spletna stran na kateri prodajaš svoje izdelke, lahko prodaš precej več. To je jasno velikemu številu Američanov in tudi drugih podjetnikov, ki za prodajo uporabljajo le eno spletno stran kot je na primer Alibaba.com, eBay.com ali Amazon.com ali zelo omejeno število spletnih trgovin.

Zakaj je to dobro?

Proizvajalci, ki obvladujejo klasične prodajne kanale, so pogosto zainteresirani, da s svojimi izdelki zasedejo čim večjo površino prodajnih polic v čimvečjem številu trgovin. Nekateri se sicer odločijo za manjše število posrednikov, ki izpolnjujejo določene kriterije, a ne glede na to, ali se odločijo za vzpostavitev intenzivne ali selektivne prodajne poti, vedno iščejo možnosti, kako jih vključiti še več. Ekskluzive za določeno območje so redke. Kupci sicer iščejo ugodnejše ponudnike, a trgovci, četudi jim mogoče loči le ulica ali dve, lahko z osebnim pristopom in različnimi ugodnostmi ohranjajo različno visoke cene, ne da bi si pri tem neposredno konkurirali.

Na spletu je drugače. Na spletu je vse transparentno. Poleg tega je splet svojevrstna kombinacija neposredne in posredne prodaje. Gre za nov model. Proizvajalec ali ponudnik svoj izdelek ali storitev ponuja neposredno porabniku, res da posredno preko spletnega servisa tipa Amazon.com, enaA.com ali podobnega, a vendar o neposrednosti ni mogoče dvomiti. Najpogosteje bodo izdelki dostavljeni iz skladišča proizvajalca. To je tudi logično, saj je tako najbolj praktično, najhitreje in najceneje. Za garancijo in dodatno podporo kupcu bo moral poskrbeti proizvajalec sam s svojo servisno mrežo. In konec koncev tudi ceno izdelka določa sam. Skratka, spletni trgovec je sicer posrednik, a njegova vloga je precej manjša kot pri klasični prodaji, tako da se vse dogaja skoraj tako, kot da med kupcem in proizvajalcem ne bi bilo nobenega posrednika.

Zakaj ne priporočam kopiranja klasičnih prodajnih poti na splet?

Proizvajalci, ki to poskušajo in svoje izdelke ponujajo preko neštetega števila spletnih trgovin, se soočajo z nepremostljivo težavo upravljanja s cenami. Trgovine na spletu med seboj niso oddaljene kilometre temveč le nekaj klikov. Kupci tako zlahka najdejo tiste spletne trgovine, ki isti izdelke ponujajo ceneje. Mogoče celo v sosednji državi.

Poglejmo, kako to izgleda v praksi. Televizor Samsung UN32EH4003  imajo na Amazon.com objavljen kar brez cene. Namesto tega so napisali »To see our price, add this item to your cart«. Ceno lahko torej kupec vidi šele, ko da izdelek v košarico, ker je, kot pišejo, njihova cena nižja od Samsungove priporočene maloprodajne cene, Samsung pa ne dovoli, da jo javno objavijo.

Če se komu zdi, da je to dobra domislica in uspešen prodajni model dveh velikanov kot sta Amazon in Samsung. naj na Google.com vpiše izraz UN32EH4003 in dobil bo zadetke za ta televizor po vrsti na samsung.com, amazon.com, digitaltrends.com, walmart.com, bestbuy.com, cnet.com, ebay.com, electronicexpress.com in conns.com. Na vsaki strani drugačna cena. Samsung ne kontrolira ničesar, temveč le omejuje prodajo preko spletnih trgovcev, ki so dovolj veliki, da jih lahko nadzoruje.

Kdo bo torej prodal televizor? Tisti, ki je hitrejši, prožnejši in cenejši. Zato boste ta televizor zaman iskali med najbolje prodajanimi izdelki na Amazon.com.

Tudi Google-u ponujanje istega izdelka na številnih spletnih straneh z enakimi slikami in enakimi opisi ni všeč. Za Google so to le kopije ene in iste strani in jih vse kaznuje z nižjim ratingom. Če nekdo išče na primer LCD televizor, teh strani zagotovo ne bo med zadetki na vrhu. Še en razlog več, zakaj se je na spletu bolje obnašati kot neposredni prodajalec.

A če se ne znajo prilagoditi Samsung in drugi podobni proizvajalci, se znajo manjši ameriški podjetniki, ki svoje izdelke in storitve ponujajo le preko Amazona. In jim gre dobro.

Slovenci smo majhni, a seveda nismo Američani. V vsakdanji praksi opažam, da zaenkrat raje na splet selimo stare koncepte prodaje. Vrsto tehničnih izdelkov slovenski distributerji preko posredovanja podatkov v XML formatu ponujajo na več kot sto slovenskih spletnih trgovinah.

Če ste si ob branju tega prispevka zaželeli televizor. Samsung 32H4000 z garancijo za najnižjo ceno dobite na enaA.com.

 

Leave a comment

Make sure you enter the * required information where indicated. Comments are moderated – and rel="nofollow" is in use. Please no link dropping, no keywords or domains as names; do not spam, and do not advertise!

Add your Comment

Back to top