17Oct

Poklici prihodnosti

By , October 17th, 2010 | Society | 0 Comments

Prihodnost je napisana že danes. Ne gre za usodo, ampak za preprosta dejstva. Zato ni čudno, da v Uradu za zaposlovanje ZDA med poklice po katerih bo že v naslednjih petih letih rastlo povpraševanje uvrščajo statistične strokovnjake, ki bodo znali na osnovi analize obstoječih podatkov napovedovati prihodnost. Richard Branson je pravi guru na tem področju.virgin_galactic

Potem ko je v sedemdesetih letih zaslužil bogastvo z glasbeno založbo Virgin, je pred vsemi ostali spoznal, da v tem poslu ne bo več dovolj denarja zanj (danes mu je verjetno malo mar za brezplačno nalaganje glasbe preko spleta) in je najprej osnoval letalsko družbo in nato še Virgin Galactic, ki svoj prvi komercialni vesoljski polet načrtuje že za leto 2012. Ni edini, tako da bo cena za sedež v galaktičnem avtobusu s sedanjih 200.000 evrov zagotovo hitro padla in vsaj bližje vesolje okrog Zemlje bo kmalu polno turistov. Namig za zaposlitev: potrebovali bomo veliko vesoljskih stevardov (stevardes) in pilotov (pilotk).

Če ostanemo kar v vesolju in sledimo trendom, ki so se začeli s pošiljanjem slik našega Sonca v okviru projekta SDO (Solar Dynamic Observatory) letos februarja in upoštevamo še vse obstoječe in načrtovane satelite okrog Zemlje, lahko pričakujemo vse več podatkov s satelitov o stanju temperature, gibanju oceanov, podvodnih mestih, arheoloških nahajališčih in drugih podatkih o našem planetu, ki jih bo treba sproti pregledovati in obdelovati. Če torej mestni redar ni ravno vaš sanjski poklic, se pozanimajte za možnosti planetarnega nadzornika. Mogoče boste lahko preko satelitskih posnetkov zaznali, katera mesta so ponoči preveč osvetljena in jim boste poslali nalog za plačilo kazni. Prve službe so predvidene za leto 2030. Priložnost za naše prvošolčke!

Še pet let prej, tako da bi o tem morali misliti tisti, ki danes zaključujejo osnovne šole, bomo potrebovali vesoljske arhitekte. Ne, umetnost prostoročnega risanja niti najmanj pri vas ne bo razvila domišljije, ki jo boste potrebovali za to delo. Študij arhitekture na Univerzi v Houstonu je boljša rešitev od Ljubljane.

Jedrska energija je tako sedemdeseto, bi lahko rekli, in nuklearka v Krškem tudi! Okrog leta 2025 začenja obdobje fuzijski reaktorjev in če boste znali prave stvari, vam je delo zagotovljeno. Prej kot v desetih letih bodo zdravniki zdravili fetuse, človeške organe bomo proizvajali industrijsko in le kakšnih pet let kasneje, tam okrog 2030 bo razvita tehnologija branja misli.

Back to top