22Jul

Kdo še potrebuje PC (in vse kar sodi zraven)

By , July 22nd, 2013 | Technology | 0 Comments

Ne razmišljate o nakupu računalnika? Nič čudnega. Prodaja osebnih računalnikov pada že pet četrtletij zapored, poroča Gartner, kar je najdaljši padec doslej. Po podatkih IDC je v drugem letošnjem četrtletju prodaja računalnikov padla za 11,4%, kar je sicer manj kot rekordni padec za 13,9% v prvem četrtletju 2013, vendar še vedno preveč za branžo, ki je bila več kot desetletje navajena na dvomestno rast. Prvič na rast prodaje ni vplivala izdaja nove verzije Microsoft Windows, čeprav so Windows 8 narejeni za navadne zaslone in za zaslone na dotik, za računalnike, tablice in pametne telefone. No, vse bolj jasno je, da Microsoft ni pravilno ocenil želja uporabnikov.

PC_Tabilce

(foto www.sxc.hu)

Kaj to pomeni za gospodarstvo? Kaj za vaše podjetje? Nič posebnega. Tudi pisalni stroji so se že pred leti nehali prodajati in uporabljati, pa svet še vedno posluje.

Manjše povpraševanje po računalnikih je predvsem posledica zmanjševanja z računalnikom opremljenih delovnih mest, daljši življenjski dobi računalnikov, prehodu na oblake, širitvi brezžičnega dostopa na splet in tabličnih računalnikih, ki učinkovito nadomeščajo stare tehnologije. Nekateri tržni analitiki sicer napovedujejo možno ponovno rast prodaje, ko bodo trg preplavili cenovno dostopnejši računalniki z velikimi zasloni na dotik, vendar bo tudi to v najboljšem primeru rezultate izboljšalo le za eno ali dve sezoni.

Čeprav računalnike vedno povezujemo z učinkovitostjo na delovnem mestu in bi torej kupci upravičeno pričakovali, da bodo z njihovo vpeljavo v poslovne procese, lahko zmanjšali število zaposlenih, to dolga leta ni bila praksa. Podjetja, ki so prva investirala v nove tehnologije so namesto na optimizacijo stroškov raje stavila na hitrejšo rast, osvajanje novih tržnih  deležev ter dvig kakovosti svoje ponudbe in storitev. In odpirala nova delovna mesta. Zdi se, da se to obdobje zaključuje. V preteklih letih so podjetja potrebovala večje število ljudi za vnos podatkov, katerih sedaj, ko so v sistemu, seveda ni več potrebno vnašati ter prenovo poslovnih procesov. A počasi je zmanjkalo prostora za rast in nove programe in nakupe. Nove tehnologije so omogočile hitrejša iskanja in povezovanja, nove oblike dela in izbor najboljših praks ter nadzor nad učinkovitostjo. Danes je s precej manj ljudmi mogoče narediti več kot kdajkoli poprej.  Manj delovnih mest pa pomeni tudi manj opreme.

Tablični računalniki in pametni telefoni so poleg tega razkrili tisto, kar je bilo sicer vsem na očeh, pa nismo videli. Večina uporabnikov računalnike uporablja zgolj zato, da prek njih povzema vsebine, bere, pregleduje, … v najboljšem primeru doda kakšen podatek ali komentar. Vse to omogočajo tablice in pametni telefoni brez dragih programskih paketov za urejanje besedil, preglednic, … Uporabnikov, ki dejansko pišejo besedila, pripravljajo predstavitve, sestavljajo preglednice ali celo urejajo slikovno in video gradivo je zelo malo. Zakaj bi torej kupovali enako zmogljive računalnike in programsko opremo za vse? Če k temu dodamo še vrsto brezplačnih popularnih e-poštnih storitev in brezplačne gigabajte prostora za video posnetke, fotografije ter tekstovne in druge datoteke v javnih oblakih, je razlogov za nakup novega računalnika ali notesnika vse manj.

Ali na letališčih, turističnih krajih, lokalih s svojim pametnim telefonom dostopate do vaše elektronske pošte? Do vašega bančnega računa? Tudi do podatkov znotraj omrežja vašega podjetja? Ali ste ob tem kdaj pomislili, da se je vaša naprava pravzaprav sama ustrezno povezala v neznano omrežje, da za to ne ponudnik omrežja ne vi niste potrebovali nobenega sistemskega inženirja in da je, nenazadnje, vse skupaj zelo varno in preprosto. Skratka, če se v podjetju še vedno ukvarjate z varnostjo, zanesljivostjo, ….. potem ste zelo daleč. Danes mora vse to delat, vi pa morate imeti dovolj časa, da s sodelavci delate na uvedbi prodaje preko spleta, BI (poslovna inteligenca) aplikacijah, CRM (upravljanju odnosov s kupci), analizah vaše prodaje, ki vključujejo križanja s podatki o navadah uporabnikov na družbenih omrežjih in drugih aplikacijah. Ali sem res pozabil na program za vodenje poslovanja? Saj ga imate, mar ne, in dela! O tem res ni vredno izgubljati besed.

Če za vse skupaj porabite več kot 1000 evrov na leto na delovno mesto, poskrbite, da boste za to imeli res dober razlog z dobičkom!

987zzz321
987zzz321
Back to top