10Sep

Kako izpeljati uspešno oglaševalsko akcijo v kaosu na oglaševalskem trgu

By , September 10th, 2014 | Media & Marketing | 0 Comments

Koliko danes plačujete za oglaševanje? Že dolgo let ne velja več noben cenik in verjetno ste se že navadili, da tudi noben dogovor ne zdrži več kot nekaj mesecev. Letne pogodbe sklepajo le še …. Če oglašujete, plačujete preveč. Če oglasni prostor prodajate, zanj dobite premalo. Ali se sploh splača oglaševati?

Brez oglaševanja ni prodaje. A pozor! Če boste gledali zgolj na ceno na klik, ceno sekunde prikaza oglasa na TV, ceno prostora v časopisu ali število prikazov oglasa na spletu, boste vedno prišli do sklepa, da se ne splača oz. da je medijski prostor predrag.

Obrnimo zgodbo. Recimo, da je tržna cena oglasnega prostora realna. Mimogrede: če bi bila cena oglaševanja res previsoka, bi se mediji valjali v dobičkih, pa vemo, da se ne. Torej, cena oglasnega prostora je tako kot je. Na tej osnovi zastavimo oglaševalsko akcijo tako, da bo uspešna tudi v sodobnem medijskem kaosu:

  1. Razmišljajte široko! Rešitev je v sinergiji, torej ne en (tudi najcenejši medij je predrag, če ne boste prodali dovolj) temveč več medijev s katerimi lahko vašega potencialnega kupca dosežete ob različnih priložnostih in se dopolnjujejo (npr.: poziv preko televizije ali radia na splet bo učinkovitejši, če bo podprt z oglasi na spletu)
  2. Določite jasne cilje: kaj, komu, koliko in v kakšnem času želite prodati ter kolikšen del načrtovanega prihodka lahko namenite oglaševanju. Če veste, koliko denarja imate, vaša akcija nikoli ne bo neučinkovita zaradi cene, ki jo plačate mediju. Skratka, nikoli ne boste plačali preveč. Obenem boste lahko izbrali medije, ki vam lahko zagotovijo pričakovane rezultate v okviru vašega proračuna in s tem zaslužijo (tudi mediji morajo pokriti svoje stroške in ustvarjati dobiček), tako da boste oboji radi šli skupaj tudi v nove zgodbe.
  3. Imate zgodbo? Četudi danes ponujate izdelek brezplačno, se morate potruditi, da na najboljši možni način prepričate kupce, da to potrebujejo in da bodo z vašo ponudbo zadovoljni. Poskrbite za najboljšo vsebino!
  4. Preverite, kaj sploh ponujate: V času interneta 93% kupcev turističnih storitev, 88% kupcev tehničnih izdelkov, 85% kupcev avtomobilov informacije pred odločitvijo o nakupu preveri na spletu. Lahko ste najugodnejši v vašem kraju ali ulici, lahko ste celo najugodnejši v Sloveniji, a če pretiravate s ceno, bo kupec zlahka našel ugodnejšega ponudnika (samo leta 2013 je v Slovenijo prišlo več kot 600.000 naročil preko spleta iz tujine). Skratka: uporabite informacije s spleta pred kupci in naredite vašo ponudbo bolj zanimivo in konkurenčno.
  5. Določite pot kupca od oglasa do nakupa in na njej razporedite oglase. Na poti od tv oglasa do vaše trgovine so še časopisi, revije, radijske postaje, spletne strani, Google, Facebook, Twitter, optimizacija za iskalnike,…. Kupci imajo nešteto priložnosti, da se premislijo kadarkoli na poti do nakupa pri vas.
  6. Ponavljajte točke od 2 do 5 vse dokler ne boste imeli enega cilja, enega sporočila, lepe zgodbe in izbranih medijev, kjer jo boste lahko predstavili v okviru razpoložljivih sredstev.
  7. Merite učinke, testirajte in se učite.
  8. Četudi praviloma ne delate z marketinško agencijo, vsaj občasno najemite zunanjega strokovnjaka in izpeljite akcijo z njim. Naučili se boste nekaj novega in morebiti tudi ugotovili, da rezultati toliko odstopajo od vaših običajnih, da se tudi to splača.

 

Leave a comment

Make sure you enter the * required information where indicated. Comments are moderated – and rel="nofollow" is in use. Please no link dropping, no keywords or domains as names; do not spam, and do not advertise!

Add your Comment

Back to top