2May

Apple MacBook ali Windows prenosnik?

By , May 2nd, 2014 | Technology | 6 Comments

Tole ni ravno moja top tema, a ker me pogosto sprašujete, ali raje kupiti Apple ali Windows prenosnik in sem po spletu naključij nekaj več kot tri mesece oba v živo testiral, sem se odločil, da moja opažanja delim z vami.

Prepričan sem, da vas ne zanimajo tehnične podrobnosti, ki jih lahko najdete v vsaki računalniški reviji in povprečnemu uporabniku, sploh pa ne managerjem, kreativcem in strokovnjakom za različna ne-računalniška področja, ki predstavljate večino mojih bralcev, ne povedo kaj dosti. Ker sem se tega lotil malo drugače, računam na to, da vam bo moja tri mesečna izkušnja istočasnega dela s HP EliteBook 8530w (zadnji teden sem ga zamenjal še z novim HP Z Book 15) na delovnem mestu v službi in z Apple MacBook na delovnem mestu doma, zanimiva. Gre za edinstven test, ki je bil narejen v živo v pravem poslovnem okolju.

Kako se je začelo

V začetku leta je na mojem starem prenosniku HP EliteBook 8530w začela kihati baterija, Windows 8 pa mi niso bili preveč všeč. Mimogrede: Windows 8.1. so že dobra zgodba. Uporabljam še Apple iPhone in Samsung tablico. Zagovarjam mnenje, da se mora IT razvijati v smeri, ki bo vsem uporabnikom omogočala dostop do aplikacij in podatkov na katerikoli napravi, kjerkoli in od koderkoli. Torej, kar lahko delam z Windows prenosnikom, mora delati tudi z Apple MacBook Pro 15. Če drugega ne, imam dober izgovor, da po treh desetletjih lojalnosti Microsoftu preverim drugačno uporabniško izkušnjo. Odločil sem se za počasen prehod in tako nekaj mesecev uporabljal oba prenosnika: enega na delovnem mestu v službi in drugega ne delovnem mestu doma. Skratka, z obema sem nekaj mesecev delal več ali manj delal iste stvari. In sedaj lahko svoje izkušnje delim z vami.

Navdušenje 

Apple MacBook me je takoj navdušil. Čeprav je bilo okolje zame novo, sem ga osvojil v trenutku. Z malce zlobe, bi lahko napisal, da med Apple in Microsoft ni velike razlike. A dejstvo je, da je na Apple prenosniku vse dodelano, na pravem mestu, prave velikosti, prave barve, … Celo programi kot sta MS Word in Excell se na Apple zdijo prijaznejši. Program za elektronsko pošto je preprostejši in omogoča enostavno delo z več e-naslovi. Delo s fotografijami je bilo prijaznejše in hitrejše. Fotografije in HD filmi se zdijo lepši. In tudi čisto navadno pisanje člankov, kot je tale, je lepše.

Hitrost 

HP EliteBook 8530w je star nekaj več kot pet let. Kupil sem ga z Windows Vista, sedaj pa ga poganjam z Windows 8. Pred petimi letimi je bil vrhunski, sedaj pa …. sem mu ob bok postavil enega boljših Apple MacBook modelov (i7/2.6/16GB/512/SSD/GT750M/Retina). Na koncu sem preizkusil še enega izmed najbolj zmogljivih HP Z Book 15  z najhitrejšo K2100 grafiko, 16GB RAM pomnilinka  in 2,6 GHz i7 procesorjem.

Tehnične meritve bi zagotovo pokazale velike razlike, a sam sem kar malce razočaran. Pri delu vse te mlade moči nisem opazil. Brskanje po spletu, komunikacija preko e-pošte, uporaba raznih poslovnih programov, vse je praktično enako kot na pet let starem notesniku. Če boste kupili cenejši prenosnik z nekoliko manj zmogljivim procesorjem, zagotovo ne bo nič narobe. Mogoče ne bo zdržal tempa pet let, tri leta pa zagotovo.

SSD disk

SSD disk je druga zgodba. Ko sem ugotovil, da za zagon Apple MacBooka potrebujem le nekaj sekund, mi je postalo jasno, da ne bom nikoli več kupil nobene naprave z navadnim trdim diskom. Če seštejem vse trenutke, ko sem moral za to, da sem prišel do enega samega podatka, vklopiti notesnik in čakati, čakati, čakati, … da je začel delati, tega zagotovo ni mogoče nadoknaditi s še tako hitrimi procesorji. HP Z Book z Windowsi je sicer za kakšno sekundo počasnejši pri zagonu kot Apple MacBook, a verjemite, tega ne boste opazili. Ko kupujete nov notesnik, kupite takega, ki ima namesto trdega vgrajen SSD disk.

Apple prenosnik je boljši

Apple je sodobna multimedijska zverina. Odličen zvok, odlična slika. Še nikoli doslej fotografij s fotoaparata na prenosnik nisem nalagal tako hitro. Programi za obdelavo fotografij so izredno hitri. Skratka, pisanje tekstov, kombiniranje s fotografijami, objavljanje materialov na mojem blogu, posredovanje na Instagram, Facebook, Twitter, je preprosto boljše. O tehnologiji, ki vse to omogoča sem se pogovoril s strokovnjaki in izvedel, da ima Apple pač vgrajene le najboljše stvari. Zato je tudi drag, čeprav ne predrag: podobne konfiguracije prenosnikov Windows stanejo enako oziroma raje kakšnih 100 do 200 evrov več.

Mogoče nekoliko ironično, a resnično. Delo z več okni mi je na Apple prenosniku bolj všeč. Nadzor nad več manjšimi okni je boljši. Nikoli se mi ni zgodilo, da bi eno okno po nesreči zaprl ali pomanjšal. Kopiranje iz enega v drugega je preprosto, ne glede na to ali prenašaš datoteke, direktorije ali samo nekaj besed. Premikanje oken po zaslonu je enostavno in učinkovito. Ko se navadiš upravljanja s prsti, je res skoraj tako kot v kakšnem futurističnem filmu.

Oddaljeni dostop do naših Windows strežnikov deluje solidno. Tako lahko uporabljam tudi moj originalni MS Outlook, dostopam do podatkov na MS SQL strežniku, MS SharePoint strežniku, Internet Explorer in še kaj. Moti me, ker moram pri tem spet uporabljati »CTRL-C« namesto »CMD-C«, a počasi se navadiš. Prenos podatkov iz Windows načina v recimo besedilo, ki ga trenutno pišeš, je vsaj zame prepočasen. Tehnik mi je namignil, da sem lahko ves čas v Windows okolju. No, zagotovo Apple notesnika nisem kupil zato.

Windows prenosnik je boljši

HP_ZBookVedno uporabljam nekaj spletnih strani istočasno in imam odprtih nekaj programov. Če k temu prištejem še Twitter, Facebook in e-pošto, je jasno, da pogosto preklapljam med njimi. Uporabljam tri (štiri) brskalnike istočasno za različne spletne strani in aplikacije, tako da na vsakem brskalniku poganjam tiste, ki tam delujejo bolje: Internet Explorer, Google Chrome, Firefox in Firefox s prednastavljeno anonimnostjo. Windowsi so glede tega zakon. Na spodnji vrstici zaslona lahko sam izberem bližnjice do aplikacij in spletnih strani. Aktivne so vidno označene. Izbira, kam želim preskočiti, je zato precej lažja in skoraj vse gibe, ki jih moram za to narediti, izvedem podzavestno, ne da bi mi bilo potrebno temu posvečati posebno pozornost. Jasno, da vse teče hitro. Po pravici povedano, sem včasih prehiter in mi Windows prenosnik »zašteka«, a Apple mi je »štekal« kar po tekočem traku, vse dokler se nisem navadil delati bolj počasi in sproščeno (new age zen pristop). Drugi uporabniki Apple-a mi ne verjamejo, da sem ga uspel »sesuti«, ampak ok, saj mi tega tudi Windows uporabniki ne verjamejo. Vseeno boste tudi počasnejši lahko opazili, da je preklop med aplikacijami, ki tečejo v ozadju na Apple prenosniku precej počasnejši.

Pri kopiranju iz Windows na Apple nikoli nisem imel težav. V nasprotni smeri sem imel težave z nekaj besedili, ki sem jih napisal v Wordu na Apple MacBooku. Prenos preko USB ključka ni bil uspešen, preko e-pošte pa je bilo vse v redu.

Halcom pametne kartice in USB ključi za spletno bančništvo delujejo samo na Windosw XP ali novejših. Na Apple ne delujejo. V banki so mi sicer povedali, da lahko na Apple prenosniku poskusim uporabiti navidezne Windowse, vendar pa z vzpostavitvijo in delovanjem nimajo izkušenj in mi ne jamčijo ničesar. Tudi tehnične podpore za to nimajo.

Na koncu lahko ostane le eden

Apple prenosnik je sodobnejši, lepši, lažji, prijaznejši do uporabnika. Če tisto, kar delate lahko upravljate preko enega zaslona, in večini oblikovalcev, avtorjev, programerjev, razvijalcev in tudi mnogim managerjem, to zadošča, potem boste skoraj gotovo navdušeni. Upravljanje z miško ali prsti vseh aplikacij, ki jih imate na zaslonu (oziroma do štirih zaslonih) je odlično. Nova dimenzija kreativnosti. Če imate še kakšen poseben program (večinoma oblikovanje, obdelava videa, fotografije, ..) ne dvomim, da je Apple zakon.

Za “heavy” uporabnika, težkega rudarja, ki nenehno preklaplja med vsaj petimi spletnimi stranmi, uporablja dodatnih pet aplikacij, potrebuje varen dostop od kjerkoli do zaledja enaA.com, vodi nekaj projektov v katere so vključeni sodelavci iz več podjetij, pa vsaj po mojih izkušnjah Apple ne zagotavlja ustrezne preglednosti in učinkovitosti. Težave z bančništvom so bile na koncu le še pika na i odločitve, da bom še naprej uporabljal prenosnik s klasično MS Windows/Office kombinacijo. Delo na dveh različnih notesnikih se pač na daljši rok ne izide. Ne rečem, da mi pri brisanju mojih podatkov z Apple MacBooka ni bilo žal, a tako pač je.

Sedaj precej bolje razumem, zakaj pri opremljanju delovnih mestih predvsem v podjetjih z večjim številom zaposlenih, druge opcije kot MS Windows/Office praktično ni. Pobrskal sem še po podatkih o prodajnih rezultatih in ugotovil, da prodaja računalniške opreme v prvem četrletju 2014 za Apple predstavlja le majhen del njihovega posla: 5,5 od 43,7 milijarde dolarjev (iPhone 26 mlrd, iPad 7,6 mlrd in iTunes 4,6 mlrd). Ja, to je realnost. Danes je Apple vse drugo kot pa proizvajalec računalnikov.

Če se ne najdete v nobeni izmed teh zgodb, se boste morali odločiti sami. Če boste vprašali mene, vam bom posredoval le link na tale članek.

6 comments so far

 • Mitja M Says: May 5, 2014 at 1:40 pm

  Zanimiv članek.
  Ki se zanimivo začne, nekako v skladu z mojimi izkušnjami.
  Vendar se žal zaključi za moje pojme preveč pavšalno in ne ravno v skladu z mojimi izkušnjami.

  Npr. preklapljanje med aplikacijami. Imam skoraj 5 let star MacBook Pro in preklaplja “bliskovito”. Kaj bi šele bilo z novo Retino, kot je omenjeno v članku.
  Ravno delo s sistemom, od preklapljanja, zaganjanja programov, ugašanja, majhni bonbončki, kot je npr. Quick Look, sistemski črkovalnik, Automator za izvedbo masovniih ali verižnih opravil, DigitalColor Meter, Time Machine, samodejno verzioniranje datotek in še bi lahko našteval, naredijo računalnik precej prijaznejši in uporabnejši kot je Windows okolje. In to “out of the box”, kar so pri Windows okolju zgolj sanje. Da ne govorim o sestavi sistema, ki je precej bolj enovit in modularen, skladen, in uporablja 3/4 odprtokodnih rešitev, ki so standardne in jih hitro osvojiš (predvsem koristno za naprednejše uporabnike ali razvijalce). Govorim na podlagi večletnih izkušenj.

  Odkar sem preklopil na Mac okolje se mi predvsem ni potrebno več dvobojevati z muhami računalnika temveč se veliko bolje lahko osredotočim na delo, ki ga želim opraviti. Računalnik z Mac okoljem mi tu veliko bolje služi kot orodje za dosego cilja.
  Seveda tudi Mac okolje ni vsemogočno, ima svoje muhe, vendar noben sistem ni popoln. Preizkusil in dlje časa uporabljal sem že vse pomembnejše oz. bolj znane sisteme in Mac okolje mi pod črto zaenkrat nudi največ.
  Marsikdo bo rekel, da so Apple računalniki dragi. So, predvsem zato, ker ne ponujajo cenenih modelov. Najbrž je to zato, ker Apple ne bi rad s slabo strojno opremo pokvarili uporabniške izkušnje. Poleg tega ne gre spregledati še najmanj dveh postavk:
  – Kot je v članku povedano, so primerljivi računalniki z Windowsi dražji.
  – “Total cost of ownership” je zelo zelo verjetno pri Macih nižji (kljub dražjim računalnikom). To ni nepomembna postavka, predvsem za podjetja. Namreč, pred časom sem bral članek, kjer je bilo v nekem podjetju pol Windosow in pol Macov. Ugotovili so, da je težav z Maci in njihovim okoljem 30% manj, pri čemer so tudi težave odpravili 30% hitreje. In podobne so tudi moje izkušnje. Pri vsem tem pa sploh v raziskavi ni bila upoštevana uporabniška izkušnja in zadovoljstvo, ki tudi daje prednost Mac okolju.

  Seveda v realnosti nastopajo razne težave, ki jih v Windows okolju “nimamo”. Kot je npr. uporaba Halcom pametnih kartic. Tu so seveda še druge težave.
  Ima pa večina teh težav skupni imenovalec: Microsoft in njihovo okolje. Največ ali pa skoraj vse težave so povezane z Windowsi, MS Officom (oz. datotekami DOC, XLS, …) ter ostalimi podobnimi rešitvami, ki so bolj kot ne nestandardne oz. nestandardizirane. Vsaj osebno jih tu največ zasledim.
  Na splošno bi lahko rekel, da v kolikor se izogibam nekim zaprtim nestandardnim rešitvam, težav skorajda ni. Na žalost je ravno Microsoft šolski primer podjetja, ki izdeluje takšne rešitve. Tako nas “prisili” k uporabi svojih programov in otežuje uporabo alternativ. Žal tudi v primeru, če se držimo samo njihovih rešitev, prihaja do podobnih težav z nezdružljivostjo. Npr. uporaba različnih verzij programov (tipično Word ali njihova programska okolja) in podobno. Vendar realnost je, da vsi uporabniki na tem svetu nikoli ne uporabljamo enake verzije nekega softvera. Koliko se bodo te težave nadaljevale tudi v bodoče pa je veliko odvisno tudi od nas uporabnikov (poslovnih in domačih), ki bomo takšne proizvajalce še naprej podpirali ali pa se jim izognili! Dandanes pa imamo že kar nekaj izbire.

  Skratka, za zadnjih 20 let lahko rečem le, da manj kot je bilo v bližini Microsoftovih rešitev v kakršnihkoli kombinacijah, tako strežniških kot namiznih, manj glavobolov je bilo.
  Seveda tisti, ki so bolj vpeti v MS rešitve so tudi bolj v nemilosti glede alternativnih naprav. Dejstvo pa je, da so mobilne naprave marsikaj spremenile, kjer pa Microsofta ni. Uporabniki potrebujejo generalnejše in interoperabilne rešitve, kar je najbolj zdravo za uporabnike. Pa naj se potem npr. Word dejansko izkaže v zdravi konkurenci kot najboljši urejevalnik, ne pa da ga dejansko uporabljamo in drago plačujemo predvsem zato, ker nas je format DOC priklenil nanj.
  K komentarju v članku, da je celo Word na Applu prijaznejši, bi žal dodal še naslednje: žal je Word za Mac površno in slabo izdelan, precej izven nivoja ostale Apple programske opreme (vključno s programjem drugih proizvajalcev).

  Če zaključim, bi lahko strnil naslednje. Zaenkrat ne vidim razloga, zakaj bi z vidika uporabniške izkušnje, zadovoljstva in učinkovitosti plačeval za Windows računalnike več, dobil pa manj. Gledano seveda skozi daljše obdobje.
  Če se pa uspemo znebiti MS Offica pa lahko že ob začetnem nakupu dobimo namesto slabega Windows računalnika z MS Offisom vrhunski Apple računalnik z alternativnimi Offici.

  lp,
  Mitja

 • JoCo Says: May 5, 2014 at 2:21 pm

  Se povsem strinjam s temi ugotovitvami, v ITju sem 22 let in vmes me je nekajkrat prijelo, da bi okusil to tako opevano jabolko. Vedno sem na koncu prišel do enake ugotovitve, kot avtor tega zapisa. Zakaj? Ker sem take sorte uporabnik, moji dragi pa bi Apple povsem zadoščal. Enako velja za multimedijske delavce (v mislih imam grafične oblikovalce, fotografe in audiofile) – njim zadošča Apple in so v zagovarjanju te blagovne znamke barvito strastni. Pred leti sem se spuščal v debate, zdaj pa jim povem, da je Apple nekaj najboljšega, kar se jim je zgodilo v življenju in jih tako še dodatno osrečim. Pa smo vsi zadovoljni, jaz z Win7 in oni z iOS.

 • Jure Mav Says: May 6, 2014 at 12:10 am

  Aljoša, krepko se motiš. Sam sem bil uporabnik windows okolja 20 let pa, se bi sedaj zelo težo presedlal nazaj. Ne zanikam da se windows stroji ne izboljšujejo, ravno nasprotno zelo dobri mlinčki so. Problem je v sinhronem delovanju med operacijskem sistemom windows in strojno opremo. Na tvojem mestu bi članek celo umaknil, saj boš z njim na verodostojnosti predvsem izgubil in ne pridobil. Že to, da si nakazal uporabo mac-a samo za delo z multimedijo je jasen znak da Appla ne odobravaš. Konec koncev si v enem od prejšnjih člankih izjavil “sem partner v podjetju, ki proda največ Microsoft programske opreme v Sloveniji” – kdo bi ti zameril, celo razumemo te: to si že moral napisati.

  Pa še to 99% ljudi, ki delajo z tako opevanim office-om bi lahko svoje delo hitreje, bolj preprosto in varno opravilo na google docs-ih, pa še brezplačno je 🙂

  Mitju M. pa velika pohvala za super argumentiran komentar.

  Pozdrav, Jure

 • Robert_1 Says: May 6, 2014 at 12:05 pm

  Vasco ne deluje na macu. Edino preko remota 🙂

 • Mitja M Says: August 11, 2014 at 11:41 am

  JoCo-v komentar nekako nakazuje, kot da nekaterim zadošča že Apple računalnik, bolj zahtevni pa naj posežejo po Windowsih.
  Hm, takšne izjave običajno dajo tisti, ki alternative ne poznajo. Če bi se bolje spoznal z Apple računalniki oz. njihovim sistemom (ki za računalnike ni iOS, temveč OS X) bi ugotovil, da zmore vsaj tisto, kar zmorejo Windowsi, pravzaprav še več oz. se pride do cilja z manj truda in manj sivimi lasmi.
  Ljudje mislijo, da če je sistem kompleksen (kar Windowsi zadnjih 10 let absolutno so, in to prekompleksni), da so tudi zmogljivi. Ne bi se mogli bolj motiti. Apple uporablja zelo zmogljiv sistem, ki se je desetletja razvijal in zorel, veliko dlje in bolj premišljeno kot Micriosoftov, pri čemer veliko truda vložijo tudi in predvsem v to, da za uporabnika ni preveč zapleten.

  Največji problem, ki ga zasledim še posebej na forumih, kjer se ni potrebno izpostaviti z imenom in priimkom je ta, da veliko ljudi vsevprek komentira o stvareh, s katerimi se dejansko sploh še niso v realnosti srečali ali pa so se v najboljšem primeru uspeli soočiti z alternativo za kake pol ure, kar je premalo za kakršnekoli verodostojne komentarje.

  Vsi tisti, ki so konkretno zagrizli npr. v Apple tehnologijo bodo večinoma povedali pozitivne izkušnje, in to iz več vidikov. Seveda, težave se vedno najdejo, vendar če nismo pripravljeni vsaj malo truda vložiti v spremembe potem niti ne moremo vedeti, ali smo lahko z nečim tudi bolj zadovoljni (in celo bolj produktivni). In seveda najlažje je potem neargumentirano in na pamet kritizirati.
  Vsi tisti, ki menite, da ljudje kupujejo Apple računalnik ali telefon samo zato, ker je fensi, pa ker je to modni dodatek, ki ga moraš imeti, se krepko motite. Seveda obstajajo tudi takšne osebe, ki ga kupijo samo zato. Zame pa je to naprava, ki mi omogoča več, večjo učinkovitost in produktivnost, in je prijeten dizajn zgolj dobrodošel dodatek. In to velja tudi za veliko ostalih, saj se redko-kdo, če sploh, vrača nazaj. In vsi ti vam povedo, zakaj bi bila pot nazaj težka oz. neprijetna.

  Glede na to, da se vsi “dobro” spoznamo na avtomobile je verjetno malokdo, ki bi se z veseljem odpovedal npr, BMW-ju in prešel na kaj slabšega. Sploh pa se to ne bi zgodilo, če je strošek lastništva primerljiv, če že ne celo nižji (če upoštevam vso licenčno prog. opremo in ne nelegalne kopije)!

  Seveda nič ni popolno, tudi v Apple svetu in marsikje drugje nastanejo težave. Vendar so tisti, ki jih kaj hudo teži prej izjema. Za razliko od Windows sveta, kjer je to bolj pravilo.

 • Mitja M Says: August 11, 2014 at 11:43 am

  Kar se tiče nekompatibilnosti raznih programov (npr. Vasco, …) pa lahko rečem le naslednje: kjer je volja se najde tudi pot.

Leave a comment

Make sure you enter the * required information where indicated. Comments are moderated – and rel="nofollow" is in use. Please no link dropping, no keywords or domains as names; do not spam, and do not advertise!

Add your Comment

Back to top