29Apr

Zakaj na spletu prodate premalo

By , April 29th, 2014 | Media & Marketing | 0 Comments

»Ja, resnica je, da je splet bolj ali manj vir informacij, kajti na njem se iščejo cene, ponudniki, prodajni kanali, mnenja uporabnikov, kritike in priporočila,« pravi Neda Žužul Vitez iz družbe za raziskave GfK Slovenija. In zakaj Slovenci na spletu ne kupujejo, če so že le en klik od nakupa? Mimogrede: leta 2013 je v Slovenijo prispelo 600.000 pošiljk, ki so bile kupljene preko spleta. Skratka, ne drži, da ne kupujemo na spletu. Kupujemo, ampak ne v Sloveniji. Slovenski trgovci zaostajajo!

Zavarovalniška zgodba 

Registraciji pri ženinem in mojem službenem avtomobilu sta potekli in sva potrebovala novo zavarovanje za naslednje leto. Ker kupujem skoraj vse na spletu, sem seveda najprej preveril ponudbo na spletu. Katastrofa. Brez komentarja. Ne bom navajal linkov. Najprej v menuju ni bilo mojega avtomobila. Ok. Sem vnesel podoben model. Še nekaj podatkov in buuuu, sredi ekrana dobim sporočilo, da se mi želijo že posebej posvetiti, zato naj pokličem to in to številko ali pišem na email, če pa moram morebiti zavarovanje skleniti nujno (ne, zakaj neki?) pa naj nadaljujem kar na spletu. Tega, da bom v tem primeru plačal najvišjo ceno v državi, seveda niso dopisali.

Ampak to je dejstvo. Poskusil sem še z vnosom podatkov za ženin avtomobil in dobil ponudbo, ki je bila bistveno dražja od cene, ki smo jo plačali leto poprej.

Oba z ženo sva torej zavarovanje avtomobila uredila po telefonu. Pokličeš na zavarovalnico, kjer že imaš polico in vprašaš za ceno podaljšanja. Vprašaš, ali je to res dobra ponudba. Odkrito povedo, da boljše ne morejo dati, če nimaš konkurenčne ponudbe. Potem pokličeš drugo zavarovalnico in dobiš ugodnejšo ponudbo. Kličeš nazaj na prvo zavarovalnico in ko poveš, da imaš ugodnejšo ponudbo drugje, so pripravljeni ponuditi isto ceno. Zakaj pa ne nižje? Ne, nižje pa ne morejo. In potem pokličeš tretjo zavarovalnico.

Ste že videli oglas: Prodajamo najdražje ….

Na spletu tako ni mogoče prodajati. Zelo rad bi vam sedaj na tem mestu natrosil, kako pomembni so opisi, uporabniška izkušnja, …. vendar sem videl že preveč uspešnih spletnih trgovin z obupnim konceptom in dizajnom, da vas ne bi spomnil le na eno: nižje cene so zakon za spletne kupce.

Če želite povečati prodajo preko spleta, upoštevajte, da je cena, ki jo objavite, končna in enaka za vse kupce. Vsi jo lahko primerjajo s cenami konkurenčnih ponudnikov pri nas in po svetu. In to tudi počnejo. Vaši redni kupci vam bodo malenkost višjo ceno sicer oprostili, a nikar ne preizkušajte njihove lojalnosti in potrpežljivosti. Objavite konkurenčno ceno, ki je sprejemljiva za najširši krog kupcev. Če cene, ki vam še vedno omogoča zaslužek, ne znate izračunati, jo lahko tudi sami hitro najdete na spletu, točno tam, kjer jo iščejo vaši potencialni kupci:

  1. izberite nekaj izdelkov iz vaše ponudbe, skopirajte njihove nazive in jih vnesite v Google iskalnik. Na prvih dveh straneh zadetkov boste zlahka našli podatke, po kakšnih cenah in s katerimi ugodnostmi enake ali zelo podobne izdelke prodajajo konkurenti.
  2. enako zgodbo ponovite tudi z nazivi vaših izdelkov v angleščini, po potrebi tudi nemščini, hrvaščini ali italijanščini, skratka jezikih, kjer se izdelki iz vaše ponudbe tudi prodajajo na spletu. Ne pozabite: samo lani je v Slovenijo prišlo 600.000 dokazov, da obvladamo tako svetovne jezike kot spletne nakupe v tujini in plačevanje s kreditnimi karticami! Tudi tam preverite cene in ugodnosti – ne bodite presenečeni, ko ugotovite, da nekateri v Slovenijo dostavljajo celo brezplačno.

Saj res, zakaj prodate premalo? Zato, ker razmišljate le o prodaji na našem malem trgcu. Začnite prodajati po celem svetu, pa boste tudi v Sloveniji prodajali po svetovno ugodnih cenah.

 

Leave a comment

Make sure you enter the * required information where indicated. Comments are moderated – and rel="nofollow" is in use. Please no link dropping, no keywords or domains as names; do not spam, and do not advertise!

Add your Comment

Back to top