21Aug

Vaš naslednji telefon bo pametnejši in … cenejši

By , August 21st, 2014 | Technology | 1 Comment

Če pametnega telefona še nimate, ga pa še boste. Mimogrede: ali imate doma ali v pisarni še vedno stacionarni telefon? Res? Zakaj neki?

Vojna za uporabnike je vroča. Vsi bi bili radi prvi, najboljši, najbolj priljubljeni, … Apple se rad pohvali, da so uporabniki iPhone telefonov največji potrošniki. Pričakovano! iPhone sodi v kategorijo dražjih premium telefonov z najnovejšimi tehnologijami, ki so hitrejši, sodobnih oblik, s kakovostnejšim fotoaparatom, boljšim zaslonom in še kakšno posebno novostjo. Uporabniki teh telefonov si lahko privoščijo več, imajo v povprečju višji standard in tako tudi preko telefonov več kupujejo v e-trgovinah, uporabljajo več aplikacij, preko telefonov spremljajo poslovne novice, stanje na finančnih trgih in podobno. Ker imajo dovolj denarja in potrebujejo dostop do informacij, so bolj pripravljeni plačevati naročnine za e-časopise in druge informacije. A dejstvo je, da je iPhone le eden izmed premium telefonov, med katere danes sodijo vsaj še Samsung Galaxy S5, HTC One (M8), HTC One Mini, OnePlus One, Sony Xperia Z2, Google Nexus 5, LG G2, Nokia Lumia 1520 in Sony Xperia Z1 Compact ter da sam izgublja tržni delež. V drugem četrtletju letos je delež iPhone med svetovnimi uporabniki padel na 11,7%.

Za vsako ceno čim več uporabnikov

Najpomembnejše je imeti čimveč uporabnikov, pa naj stane kolikor pač stane. To je edino vodilo in nanj vse bolj prisegajo tudi pri Microsoftu. Kaj vse niso v zadnjih letih naredili pri tem velikanu, da bi porinili števile Windows telefonov navzgor. Na koncu so kupili še Nokio, pa jim je tržni delež vseeno iz več kot 10% pred nekaj leti v drugem četrtletju 2014 padel na skromnih 2,5%. Windows telefon kot poslovni telefon očitno ni pravi pristop. Uporabniki imamo le en telefon, ne enega za osebno rabo in enega za poslovno uporabo. Microsoft aplikacije, kot je na primer dostop do poštnega strežnika Exchange, poslovna zbirka MS Office in vse bolj uporaben MS OneNote, delajo na vseh pametnih telefonih. Torej so danes vsi pametni telefoni, sploh tisti iz premium lige, poslovni. Microsoft bo moral za povečanje tržnega deleža pokazati precej več inovativnosti pri tržnem nastopu.

Zmagujejo androidni telefoni

Če večini tržni deleži padajo, potem mora biti vsaj eden, kateremu rastejo. Po podatkih za drugo četrtletje 2014, se je za Android telefone odločilo že neverjetnih 84,7% kupcev. To je tako velik tržni delež, da ni nobenega dvoma, da Android telefoni zmagujejo v vseh cenovnih razredih in pri različnih kategorijah uporabnikov. V premium ligi pametnih telefonov Samsung z Androidom prekaša Apple-ov iOS in uporablja ga več poslovnežev kot Windows telefone.

V nižjem cenovnem razredu pa Android praktično nima konkurence. Raziskave kažejo, da uporabnike, ki kupujejo telefone pod 150 evri, res precej manj zanimajo spletni nakupi, finančne, fitnes, wellnes in podobne aplikacije, vendar pa zato preko telefona več časa brskajo po spletu in uporabljajo brezplačne aplikacije ter igrajo brezplačne igrice. Android telefoni prevladujejo tako v favelah Ria de Janeira in slumih kot je Mexico City kot tudi pri množici otrok in povprečnih uporabnikih v New Yorku, Londonu in Ljubljani. Verjemite, vsi, tudi Apple in Microsoft si jih nadvse želijo kot uporabnike. Hmm, ali ne prihaja novi lastnik Telekom Austria in s tem tudi našega Simobila prav iz Mehike! Eden najbogatejših ljudi na svetu je zaslužil s poceni telefoni in kupuje mobilne operaterje, ki so svoje storitve leta in leta prodajali precej dražje. Stavite na cenejše!

 

Prvič objavljeno v časniku Finance 18. avgusta 2014:

http://www.finance.si/8807929/Aljo%C5%A1a-Domijan-Va%C5%A1-naslednji-telefon-bo-pametnej%C5%A1i-in—cenej%C5%A1i

One comment so far

Leave a comment

Make sure you enter the * required information where indicated. Comments are moderated – and rel="nofollow" is in use. Please no link dropping, no keywords or domains as names; do not spam, and do not advertise!

Add your Comment

Back to top