27Jul

Kje so cenejši kliki? Google, Facebook ali slovenski ponudniki?

By , July 27th, 2014 | Media & Marketing | 13 Comments

Katero oglaševanje je najugodnejše in katero najučinkovitejše?

Ali znate izračunati, koliko dejansko v povprečju plačate Google za vse klike za en nakup?

Zakaj Slovenci raje oglašujejo na televiziji kot na spletu?

Kar se mene tiče, so pomembni nakupi in ne obiski. A če že moram oglaševati, potem seveda pazim, da se denar, ki ga vložim v oglaševanje, tudi povrne.

IAB Slovenija je pred kratkim posredoval podatek, da je leta 2013 obseg oglaševanja na spletu padel le v dveh državah na svetu. Slovenija je ena izmed njih.

Z le 2% prodaje bele tehnike preko spleta močno zaostajamo tudi na tem področju (15% na Češkem, 50% v Nemčiji, …).

Na enaA.com smo se odločili, da bomo nekatere podatke in izkušnje, ki smo jih nabrali v 15 letih, delili z vsemi z željo, da tudi slovenski splet postane konkurenčnejši. Pred meseci smo tako objavili podatke o obnašanju kupcev. O tem, kako kupci tudi več mesecev pred nakupom iščejo informacije preko spleta ter da lahko mine 16 mesecev od trenutka, ko kupec izbere izdelek in ga naloži v košarico do trenutka, ko ga kupi, sem imel nekaj predavanj, objavil zanimiv članek v Marketing magazinu in nekaj tudi na mojem blogu v prispevku Prodaja dražjih izdelkov zahteva več pozornosti.

V preteklih mesecih smo se na enaA.com soočili z zahtevo primerjalnika cen ceneje.si po zvišanju cene oglaševanja pri njih, kar je pripeljalo do prekinitve sodelovanja. Zato, da je bila odločitev lažja, so mi sodelavci pomagali zbrati podatke in narediti primerjave ponudnikov oglaševanja na klik v Sloveniji.

Učinkovitost oglaševanja na klik

To, da ne kupi vsak, ki klikne na vaš Facebook, Google, Najdi ali podoben oglas, vam je verjetno jasno. Predvsem oglaševalci, ki za tovrstno oglaševanje porabijo malo denarja, tipično 50 do 100 evrov mesečno, zelo redko preverjajo, koliko kupcev, ki so preko oglasov prišli v njihovo spletno trgovino, je dejansko opravilo nakup. Zadovoljni so že, ker so dobili 500 ali 1000 obiskovalcev, ki jih sicer ne bi. Nekateri so potem gotovo kupili? Ali res? Kupi vsak drugi, tretji, deseti obiskovalec?

Za Google pogosto srečamo podatek, da lahko oglaševanje ocenimo kot učinkovito, če kupi vsak šestdeseti klik obiskovalec (1,7% učinkovitost). Plačate 60 klikov po na primer 0,1 evra, skupaj 6 evrov in … imate kupca. Če bi klasični trgovci komurkoli dajali po 6 evrov za to, da vsakokrat znova pripelje kupca v njihove SUPER/HIPER/ULTRA/VELETRGOVSKE CENTRE, bi propadli vsi po vrsti. No ja, poglejmo, kako učinkoviti smo na enaA.com pri oglaševanju na klik (meritev na enaA.com strežniku se lahko razlikuje od meritev na strežniku medija):

MEDIJ

UČINKOVITOST
Google 3,3%
Ceneje.si 1,9%
Facebook 0,6%

Katere spletne strani posredujejo največ kupcev

Na tem mestu sem zbral podatke za plačano oglaševanje in brezplačno posredovanje. Daleč največ kupcev EnaA.com posreduje Google: 14,7%. Na drugem mestu je primerjalnik cen ceneje.si, kjer gre izključno za plačane oglase. Sledi Najdi.si, kjer že nekaj časa nimamo zakupljenih ključnih besed in tudi sicer ne oglašujemo, vendar pa nam seveda vseeno posreduje nekaj kupcev. Facebook ostaja enigma. Podatek vključuje tako brezplačne klike iz Facebook omrežja kot naše plačane oglase. No ja, teh je malo, saj ponudba v enaA.com očitno ni prava za oglaševanje v omrežju, kjer uporabniki klepetajo in se zabavajo. Kupci s Twitterja so velika redkost.

MEDIJ DELEŽ NAKUPOV
Google 14,7%
Ceneje.si 1,8%
Najdi.si 0,24%
Facebook 0,18%
Twitter 0%

Cene oglasov na klik

Najnižje povprečne cene dosegamo na Facebook. Večinoma plačamo med 5 in 7 centi za klik. Na Google so oglasi v povprečju nekoliko dražji, 0,12 evra / klik. Sicer oglašujemo tudi za 5 centov na klik, a za določene ključne besede moramo plačati tudi po 0,40 evra / klik in več.

Med slovenskimi ponudniki oglaševanja na klik je še najcenejši ceneje.si z 0,2 evra / klik (neuraden podatek, cenik na spletu ni na voljo), medtem ko Najdi.si, AdPartner in CentralIprom  ponujajo cene med 0,40 evra / klik in 0,48 evra / klik.

Primer cenika AdPartner

Grafični oglas    0,48 € / klik € + 22 % DDV
Tekstovni oglas    0,40 € / klik € + 22 % DDV
Tekstovni oglas s sliko    0,40 € / klik € + 22 % DDV

Prepričan sem, da se je pri slovenskih ponudnikih možno dogovoriti za popuste. Nenazadnje tudi zato, ker so to dejansko cene, ki so veljale že pred leti, ko so bile tudi svetovne cene oglasov na klik precej višje kot danes. Cenik CentralIprom, ki sem ga našel na spletu danes, to dejansko potrjuje. Nespremenjen je objavljen že vse od leta 2008.

CENTRALIPROM

Kje oglaševati

Vsekakor ne oglašujte na televiziji!

Če gremo v oglaševanje na klik, je moja prva izbira Google, tudi zato, ker z njim dosežemo več kot z vsem ostalim kar je na voljo v Sloveniji, predvsem pa zato ker:

 • ima največji doseg, kar zagotavlja, da naše oglase vidi več novih potencialnih kupcev
 • ima izredno ugodne cene
 • upravljanje z oglaševalskimi akcijami je podprto z odličnimi orodji, ki omogočajo boljše ciljanje, spremljanje rezultatov in večanje učinkovitosti

Na drugem mestu so slovenska omrežja. Sam sicer ne morem iz svoje kože in vedno znova primerjam, kaj dobim za 500 evrov na mesec na Google in kaj pri slovenskih ponudnikih. Res ne vem, zakaj bi plačal karkoli več! Kot ste lahko prebrali v prvem delu, so vsaj tista omrežja s katerimi smo na enaA.com sodelovali, obenem še manj učinkovita kot Google in imajo manjši doseg. V zadnjih letih so premalo naredila na razvoju orodij za upravljanje z oglaševalskimi akcijami in so preveč usmerjena na to, da za klik dobijo čimveč denarja (ponujajo več formatov oglasov) za čimmanj stroškov. Ampak oglaševalci na spletu hočemo nakupe, ne klike!

Na mojem zadnjem mestu je trenutno Facebook. Ja, vem, za določene izdelke je lahko Facebook zakon. Na enaA.com se vsake toliko igramo in poskušamo najti pravo zgodbo za Facebook. Ko jo bomo našli, jo boste zagotovo opazili.

Ali oglaševati

To je pa že druga tema. Če iščete odgovor na to vprašanje, predlagam, da najprej odgovorite na vprašanje “Koliko oglaševati?”  

13 comments so far

 • Uroš Says: July 28, 2014 at 7:35 am

  Manjši doseg pomeni tudi večjo kakovost.

 • Aljoša Says: July 28, 2014 at 8:02 am

  Manjši doseg najpogosteje pomeni, da isti ljudje večkrat vidijo isti oglas. Poleg tega ne gre le za manjše število prikazov in manjše število uporabnikov. Na Google je preprosto precej več oglaševalcev in različnih oglasov. Distribucija oglasov je zato bolj učinkovita.

 • Radoš Says: July 28, 2014 at 1:00 pm

  Aljoša, ste poskusili z retargetingom na FB? Ti imaš tako veliko bazo in tako veliko število obiskovalcev, da ti bi moralo piti vodo.

 • Simon Cetin Says: July 28, 2014 at 1:42 pm

  Aljoša,

  ne vem kako si prišel do tega cenika:) to je res z 2008, ko so bile cene še fiksne. Lahko pošlješ prosim link?

  Central je že dolgo RTB kjer se cena oblikuje glede na ponudbo in povpraševanje v realnem času. CNK in CNO
  http://www.iprom.si/ipromcentral/

  Cena na klik
  Najnižja razpoložljiva cena na trgu v danem trenutku, ki se oblikuje glede na ponudbo / povpraševanje v realnem času, za doseganje široke internetne publike za akcije, kjer želite pridobiti ciljne obiskovalce na svoje spletno mesto – plačate le za pridobljene obiske, znamčenje pa je brezplačno.

  Cena na prikaz
  Najnižja razpoložljiva cena na trgu v danem trenutku, ki se oblikuje glede na ponudbo / povpraševanje v realnem času, za doseganje vaših ciljnih občinstev za znamčenje – maksimalni možni usmerjeni doseg po najnižji razpoložljivi ceni v danem trenutku, ciljano znotraj posameznih ciljnih skupin.

  Po istem principu gredo izplačila ponudnikom
  http://www.centraliprom.com/index.shtml?zalozniki;izplacila

  Se opravičujem, ker si bil zaradi diskrepance zaveden pri primerjavi, vedno znova:) vljudno prosim za link lokacije najdenega cenika.

  Simon

 • Dejan Narančić Says: July 28, 2014 at 1:58 pm

  Na FB lahko poleg že omenjenega retargetinga poskusite tudi s Custom Audiences (upload email baze na FB in targetiranje tistih, ki za login na FB uporabljajo enak email kot ga imate v bazi) (če ne za prodajo, pa za krepitev vezi BZ-(potencialna) stranka) in potem še z Lookalike Audiences (s katerimi potem targetirate FB uporabnike, ki so podobni vašim naročnikom na newsletter in/ali strankam) (pridobivanje novih (potencialnih) strank) … pomaga tudi dober targeting (škoda je ne izkoristiti vse možnosti, ki jih FB ponuja) in seveda, kot je omenjeno v zapisu, dobra zgodba (kjer morda prodaja niti ni v prvem planu, ampak delo na BZ). lp

 • Aljoša Says: July 28, 2014 at 2:04 pm

  Simon, CentralIprom cenik sem dobil preko Google-a za iskalni niz “centraliprom cenik” kot enega prvih zadetkov. Danes klik na ta zadetek vrne 404ko, tako da predvidevam, da ste ga našli.

 • Aljoša Says: July 28, 2014 at 2:14 pm

  Dejan, Radoš, …. ja, retargeting je druga zgodba, Custom in Lookalike Audiences spet tretja in četrta. Tule sem se omejil na primerjavo klikov kot klikov. Saj pravim, Facebook se še iščemo (hvala Dejan za tale hint, bom vprašal sodelavce kako je s tem), na Google pa smo zelo zadovoljni. Konverzije plačanih oglasov v dejanske prodaje so se nam izšle le tam, na FB le v enem primeru doslej. Poleg tega “da” Google še ogromno zadetkov brezplačno 🙂 in osebno pomoč. Skratka, res dobiš občutek, da jim je do tega, da z oglaševanjem preko njih dovolj prodaš in zaslužiš. Z domačimi ponudniki pa smo prej ali slej prišli do točke, da so namesto nas hoteli več oni. Evrov, seveda. Mogoče bo kdo drug predstavil kako dobro izkušnjo?

 • Simon Cetin Says: July 28, 2014 at 2:34 pm

  Aljoša, točno tako. Na spletni strani ga ni že leta, ostal pa je na serverju. Hvala!

  Na splošno pa danes ni več možno primerjati providerja glede na ceno prikaza ali klika. Morda zanimiva študija primera: http://www.iprom.si/news/3231/25/Peugeot-Slovenija-z-uporabo-%C2%BBbig-data%C2%AB-podatkov-do-rekordne-30-odstotne-konverzije.html

  lp Simon

 • Aljoša Says: July 28, 2014 at 3:04 pm

  Primer je lep, ampak to je še vedno daleč od prodajne učinkovitosti. Namesto izjave: “Kontakti, ki smo jih pridobili v tej akciji, so v večini primerov kakovostni, ….. ” mene kot spletnega trgovca zanima točno število prodanih avtomobilov in koliko denarja so za to plačali Ipromu.
  Ponudniki oglasnega prostora in oglaševalskih storitev so se najprej ustavili pri štetju avditorija (koliko ljudi na primer gleda TV, kupi časopis), mediji na spletu so se najprej pohvalili s tem, da lahko natančno preštejejo, koliko ljudi je oglas dejansko videlo, malo kasneje pa še s tem, koliko ljudi je s klikom pokazalo še večje zanimanje. Ampak, tu se zgodba ne ustavi, ali ne! Na http://www.enaA.com štejemo število nakupov. In tu pride do konflikta, ki ga je Google že zaznal in ponuja rešitve, v Sloveniji pa se noče in noče premakniti naprej.

 • Simon Cetin Says: July 28, 2014 at 3:32 pm

  Ja, itak, vem kaj pišeš. Konkretni prodajni rezulati bodo znani predvidoma v obdobju enega leta. Nakupni proces avtomobila je seveda daljši http://www.iprom.si/nakup-avtomobila.html

  “Google že zaznal in ponuja rešitve”, z Googelom dobro delamo. Kam ciljaš, na katere “naprej” rešitve konkretno?

 • Aljoša Says: July 28, 2014 at 3:40 pm

  Seveda govoriva o istem. Ampak jaz sem tisti, ki prodaja in vem iz izkušenj in že iz kakšne druge analize, da učinek take akcije zbledi v nekaj tednih. V enem letu pridejo na trg novi modeli, čisto drugačna tehnologija, nižje cene. Ampak ja, kliki so bili, naročnica je zadovoljna, … samo avtomobili niso prodani 🙂

 • Simon Cetin Says: July 28, 2014 at 3:52 pm

  brez da grem gledat cifre vidim, da že dolgo nismo sodelovali:) Greva na kavo, da ne boš primerjave delal samo na osnovi zastarelih cenikov:) te pokličem.

 • Gašper Says: July 29, 2014 at 1:32 am

  Ko sem prvič spoznal kaj ( ne teorije iz knjig, pa zgodbice od profesorjev, pa you tube, pa razni predavatelji) ampak res kaj dejansko delajo zaposleni v nekem podjetju v oddelku marketinga. Sem seveda prišel tudi do tega da se denar daje za oglaševanje. Ves slinast sem vprašal : ” In ?…Koliko se potem to pozna na prodaji? “. No odgovor je bil zame bolečina v možganih:” Veš, to se pa ne da zmerit ! Je pre kompleksno. Ni merila. itd.”
  Zakaj bolečina v možganih ? Ker je bilo to izrečeno od osebe znaotraj podjetja.
  Razumel bi da gre za nateg, če to reče nekdo, ki si mu dal 500 revežev za oglaševanje.
  Si pač popušil 500 € in tam ne boš olaševal več.
  Strinjam se z Aljošo, metat dnar v oglaševanje ni to, da ti en stric reče dej mi 500 €, pa obesm plakat čez balkon, da prodajaš letalske karte.
  Kapo dol,da si(ste) zračunal in dal javno te podatke, ker večinoma je od oglaševalcev za dobit le…Pod katerim izmed teh treh lončkov na mizi je žogica ? Hmmmm.. gospod žal niste dobr pogledu… ne ni pod tem 🙂

Leave a comment

Make sure you enter the * required information where indicated. Comments are moderated – and rel="nofollow" is in use. Please no link dropping, no keywords or domains as names; do not spam, and do not advertise!

Add your Comment

Back to top