1Dec

Kako določiti cene na spletu

By , December 1st, 2013 | Sales | 0 Comments

Na spletu lahko uspete le kot najugodnejši ponudnik. Povejte tudi s ceno vsakomur, ki obišče vašo spletno stran, da ste konkurenčni. Ne samo v vašem mestu ali državi. Preverite cene izdelkov in storitev vaših konkurentov skupaj s stroški dostave v Slovenijo vsaj v sosednjih državah, Nemčiji, ZDA in vse pogosteje tudi na Kitajskem. Hitrost dostave je namreč presenetljiva.

Seveda je prav, da zaslužite čim več.

Ponudite izdelek, ki ga imate samo vi. Težka naloga, mar ne, a če imate kot asa v rokavu nekaj takega kot je Apple iPhone, boste uspeli. No, brez skrbi, možnosti je več. Če pomemben del vašega izdelka predstavlja oblikovanje, če gre na primer za obleke, torbice, čevlje, .. skratka karkoli unikatnega, kar lahko tistemu, kateremu je vaš izdelek nadvse všeč, ponudite samo vi, potem sodite v to kategorijo. Največja napaka, ki jo lahko naredite: ker ste ponudili visoko maržo tudi nekaterim drugim trgovcem, le ti dajejo popuste na vaše na spletu objavljene cene. Vaš poslovni model se sesuje.

Ne glede na to ali ponujate unikatne izdelke ali izdelke široke potrošnje, pri katerih se kosate z drugimi blagovnimi znamkami: cene naj bodo enake na vseh trgih, kjer prodajate. To je prva napaka slovenskih, tudi največjih, proizvajalcev, ki zgodbe o enotnem evropskem trgu še vedno ne razumejo. Cene določajo posebej za Slovenijo, Hrvaško, Češko, Nemčijo (no ja, tam jim verjetno ceno določijo drugi) in se potem trudijo z uravnavanjem in preprečevanjem prodaje iz enega trga na drugi.

Če postavljate svoj prodajni kanal na novo, razmislite o tem, da razvijete prodajo izključno preko spleta. Vse več je namreč ponudnikov, ki trge enega za drugim osvajajo le z lokalizacijo spletne strani, brez podpore lokalnih zastopnikov in distributerjev. Najprej prodajajo v svoji državi. Ko dosežejo ustrezno popularnost lahko med kupci opazijo tudi tiste iz sosednjih držav. Ko število teh v neki državi zraste, odprejo stran v njihovem jeziku in tako naprej. Se vam zdi počasi? Primerjave kažejo, da je tovrstna širitev prodaje hitrejša kot katerikoli klasičen način. Širite se lahko z nizkimi stroški in tudi celoten prodajni kanal je neprimerljivo cenejši od klasičnega. Tako lahko lažje vzdržujete konkurenčnost s primerno nizkimi cenami in vseeno zaslužite več.

Če ste na trgu s tehničnimi izdelki široke potrošnje, potem veste, da so vaše priporočene maloprodajne cene zgolj želja, od katere ste vsak dan bolj oddaljeni. Pozabite na kalkulacije, koliko odstotkov morate zagotoviti za največje trgovce, koliko za zastopnike in distributerje, … Zakaj bi se zanašali nanje, da bodo znali kupcu pravočasno ponuditi pravi popust zato da bodo prodali. Raje znižajte cene tako da znižate trgovske marže. S tem boste zagotovili vsem kupcem, ne glede na to, kje bodo kupovali vaše izdelke, da bodo dobili praktično enake cene. In te cene lahko s ponosom objavite na vaši spletni strani.

Leave a comment

Make sure you enter the * required information where indicated. Comments are moderated – and rel="nofollow" is in use. Please no link dropping, no keywords or domains as names; do not spam, and do not advertise!

Add your Comment

Back to top